Chocolaterie


In dit artikel lees je alles over chocolade, pure chocolade, meldchocolade en witte chocolade, of chocolade gezond is, wat de beste chocolade is. Verder het  ontstaan van chocolade en hoe chocolade wordt gemaakt, de weg van cacaoboon tot chocolade en tal van weetjes over chocolade.

Wat is chocolade of chocola

Chocolade is een lekkernij gemaakt van geroosterde en gemalen cacaobonen welke wordt gegeten in vast vorm als chocolade en in vloeibare vorm wordt gedronken als chocolademelk. Chocolade wordt in veel recepten gebruikt als smaakmaker.

Geschiedenis van de chocolade

Hoe is chocolade ontstaan? De geschiedenis van de chocolade begint met de ontdekking van de cacaobomen door de Indianen van Zuid-Amerika. Archeologische opgravingen geven aan de Indianen al meer dan 3000 jaar cacaobonen gebruikten.  Het waren waarschijnlijk de Maya’s en de Azteken die voor het eerst ‘chocolatl’ brouwden van geroosterde cacaobonen. Het woord ‘chocolatl’ is een samenvoeging van het Maya woord ‘chocol’ of ‘heet’ en het Azteken woord ‘atl’ of ‘water’. Zij voegden chilipepers toe aan de drank. Cacaobonen werden door de Maya’s lange tijd als betaalmiddel gebruikt.

Volgens de overlevering bracht Christoffel Columbus de cacaobonen naar Europa maar de Spanjaarden waren meer geïnteresseerd in goud en zilver dan in cacao. Nadat de Spaanse veroveraar Don Hernán Cortés de cacaobonen in 1928 opnieuw meenam naar Spanje werd het drinken van chocolade langzaamaan ontdekt, al was het aanvankelijk vooral iets voor de rijken.

Rond 1700 kwam de chocolade naar Londen en werden er speciale ‘Chocolate Houses’ opgericht om chocolade te drinken.

In 1735 gaf Linnaeus de cacaoboom de botanische naam Theobroma cacao. Theobroma is Grieks en betekent godenspijs. Cacaobomen, die nabij de equator groeien,  worden nu voor een groot deel in Afrika verbouwd.


Ons assortiment:

  • CHOCOLADE/BONBONS
  • CHOCOLADE MUNTEN/MEDAILLES
  • CHOCOLADELETTERS
  • en nog veel meer